fbpx
< Back

Waarom je prima een bedrijf kan starten naast je baan als arts

Dr. Joop Arends, internist-infectioloog bij het UMC Utrecht, vertelt waarom het goed is een ‘dokter met een hobby’ te zijn: “De buitenwereld gaat veel sneller dan het ziekenhuis, dus het is prima om met 1 á 2 dagen per week een bedrijf te starten. Je hoeft hier in het begin ook niet veel meer tijd voor te hebben. Geld regelen, het ziekenhuis aan laten sluiten en alles wat erbij komt kijken, duurt soms langer dan je denkt. Daarnaast is een poot in de klei hebben heel erg waardevol omdat je directe feedback vanuit de praktijk hebt.”


Send me updates




Hij had zichzelf nooit als ondernemer gezien. De hele familie is dokter, dus dat hij dat ook zou worden, lijkt logisch. Maar toch wordt ondernemen steeds leuker. “Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt en dat je blijft werken terwijl je onderzoekt of er vraag naar de oplossing is. En waar in het begin vooral het wetenschappelijke leuk was, interesseren het juridische en het commerciële van een bedrijf runnen mij steeds meer.”

HappiApp

Dr. Arends werkt nog steeds 4 dagen per week met HIV-patiënten in het ziekenhuis en is daarnaast 1 dag per week met Happi bezig. In eigen woorden: “Om HIV-patiënten in staat te stellen meer controle te krijgen over hun eigen ziekte, is er door de stichting HappiApp een app ontwikkeld welke gratis te downloaden is voor alle HIV-patiënten. De Health-app ‘Happi’ (www.happiapp.nl) stelt de patiënt in staat verschillende aspecten van een HIV-infectie beter en makkelijker te organiseren.”

“Om dit te ontwikkelen hebben we eerst met meerdere patiënten om de tafel gezeten. Waaruit naar voren kwam dat zij gewend waren alles mobiel te doen. Waarom was het voor HIV niet mogelijk een behandelplan in app-vorm te hebben? Daardoor hebben we vanuit de pharmaceutische industrie in de vorm van een grant geld geregeld, zodat we ook echt aan de slag konden.”

Wat was de rol/samenwerking van/met de UMCU?

“Als academische specialist heb je mogelijkheden om op verschillende manieren bij te dragen aan verbetering van de zorg. Daarbij werkte ik in eerste instantie 1 dag per week minder voor de kinderen, welke ik later aan Happi ben gaan besteden. Ik heb het project natuurlijk wel met mijn leidinggevende besproken, maar ik wilde ook bewust geen UMCU-app. De uitgangspositie was om er als ondernemer mee aan de slag te gaan, zodat er uiteindelijk niet 1 app voor elk ziekenhuis zou zijn, maar dat de oplossing voor alle patiënten, ongeacht welk ziekenhuis, beschikbaar zou zijn.”

“Officieel is Happi nu van de stichting HappiApp en werken we met een licentie van het UMCU. Deze is nog geldig tot en met 2020, waarna het volledige eigendom bij de stichting komt te liggen.”

Dan staat de basis. Hoe ga je dan verder?

Via gesprekken met Utrecht Holdings, in de tijd van de lancering, werden er afspraken gemaakt met de ontwikkelaars van de app over het eigendom. In die constructie kwam ook UtrechtInc voorbij. “En vooral de onderdompeling in de startupcultuur was verfrissend. De vooral jonge en enthousiaste mensen die daar bezig zijn leuk en verhelderend en ook aan de inhoudelijke kant van het Science Venture-programma, met alles rond de lean startup, mvp’s en pitchen, heb ik later nog veel gehad.”

“We zijn de stakeholders langs gegaan, denk vooral aan de patiëntenvereniging en zowel ik als mijn verpleegkundigen hebben er veel over gesproken op congressen”.

“Dit heeft ervoor gezorgd dat er nu bijna 1.700 patiënten gebruik maken van de app. Op dit moment zitten we boordevol nieuwe plannen, maar het is wel lastig m.b.t. de financiering van de app. Ook al hebben we net commitment voor de komende 3 jaar, het vinden van een business model is wel de uitdaging de komende tijd. We denken in de toekomst inkomsten te kunnen genereren via de verzekeraars, door uit te rollen naar meerdere ziektes en zo de gebruikersgroep te vergroten en door analyse van anonieme gebruikersdata beschikbaar te stellen aan partijen die de zorg voor HIV willen verbeteren.”

Heb jij een idee voor een onderneming? Wil jij zelf ondernemen of zoek jij een ondernemer om jouw onderzoek te vermarkten?

Kom langs tijdens onze kennismakingsbijeenkomst Meet UtrechtInc, waarbij je onder andere in gesprek kunt met ondernemers die nu bij UtrechtInc zitten over hoe zij de stap hebben gezet.

Al klaar voor de volgende stap? Je kan je tot en met 4 maart aanmelden voor de volgende editie van het Science Venture-programma.

Wil je Dr. Joop Arends zelf vragen stellen over Happi of zijn stap richting ondernemerschap? Hij deelt zijn ervaringen graag, dus neem in dit geval contact op via 088 75 71180 of j.e.arends@umcutrecht.nl of joop@happiapp.nl