Say hello to Solar Care, one of the exciting student startups participating in the Validation Program for Student Startups! Do you want to know more about our programs? Check them out here: https://t.co/gMsYBzjJH6 https://t.co/Vs89wI1LTS
Hoe Michiel Hulsbergen van DialogueTrainer de uitdagingen van ondernemerschap ervaart
“Tijdens het binnenhalen van een aanbesteding, niet lang geleden, hebben we onszelf als founders even niet kunnen uitbetalen, maar als wat je bouwt je klant helpt, of via LuckyTV door DWDD wordt opgepikt en opeens heel Nederland je ziet, is ondernemen erg leuk.”
Met DialogueTrainer oefen je lastige gesprekken met een virtuele gesprekspartner. Ontwikkeld voor en door de universiteit, wordt het platform inmiddels ingezet voor de opleiding van professionals in onder andere het gevangeniswezen, defensie, de zorg en het onderwijs. Veel kennis van professionals is gesprekskennis en dat is in kaart te brengen en speelbaar te maken d.m.v. de interactieve scenario’s die het bedrijf ontwikkelt.
Jullie team bestaat inmiddels uit 8 en je zoekt uitbreiding. Het lijkt soepel te gaan. Is dat altijd zo geweest?
“Op de Universiteit Utrecht begon in 2012 een project om grote groepen studenten digitaal te gaan trainen in gespreksvaardigheden.. Via een contact bij de Universiteit Utrecht werd ik voorgesteld aan Johan Jeuring, professor bij informatica. Ik had uitgebreide ervaring met gesprekssimulaties in trainingen en deed onderzoek naar digitalisering. Daardoor kon ik snel aan boord stappen en mij in 2013 al committeren. Begin 2015 zijn we DialogueTrainer gaan voorbereiden en in 2016 hebben we het bedrijf opgericht. Dit gaf ons een soepele start.”
“Hoewel bij de start een klant – het gevangeniswezen waar ik trainingen gaf – al interesse had, moesten we voor andere klanten wel hard werken en blijft marketing een uitdaging, zeker als je innoveert en mensen je product nog niet kunnen vergelijken met iets dat ze kennen. Als ontwikkelaar is een valkuil om vooruit te denken, terwijl de klant een eenvoudige oplossing zoekt. Mede voor die vertaalslag ontwikkelen we nu een salesaanpak met een van onze nieuwe investeerders. Medeoprichter Henk (van Zeijts) gaat iets anders doen, wat betekent dat het druk is.”
In het begin was het project een samenwerking tussen de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht. Hoe ging dat?
“De overeenkomst voor de software en de licentie die we met de universiteit hebben vastgelegd zijn top. De implementatie ook op de Universiteit zelf blijft een uitdaging. Buiten informatica, is het platform met 4 faculteiten samen ontwikkeld, maar hier vereist het schrijven van een goed scenario tijd en mensen zijn druk, dus het blijft een uitdaging om voor elkaar te krijgen dat goede content wordt ontwikkeld die nodig is. We hebben echter ook een uitgebreide opleiding professionele gespreksvoering ontwikkeld met docente Richta IJntema van Sociale Wetenschappen, op het UU Life Long Learning platform. De gebruikerservaringen van studenten daarmee zijn fantastisch.”
Jullie werken dus veel en intensief samen. Wie heb je nog meer om je heen verzameld?
“In de tijd dat we met Utrecht Holdings aan de praat waren, werd UtrechtInc voorgesteld. Wij hebben vervolgens meegedaan aan de Pressure Cooker. De mentoren, coaches en andere ondernemers zorgden er in die tijd voor, dat we een aantal fouten niet maakten en ons ook durfden focussen op commerciële aspecten. Af en toe moet iemand tegen je zeggen dat wat je doet niet of juist wel gaat werken, als je zelf twijfelt. Dat doet een ecosysteem. Andere ondernemers uit het programma spreken we nog steeds regelmatig. Je blijft jezelf toch met anderen vergelijken en je leert van de dingen die zij eerder hebben gedaan.”
“Daarnaast heb je als ondernemer goede competenties om je heen nodig. Iedereen in ons team is of wordt expert in waar ze mee bezig zijn. Ik zeg bijna nooit dat iets op een bepaalde manier moet zonder dat de anderen het ermee eens zijn. Ik kan immers ook iets over het hoofd zien.”
Heb je suggesties voor anderen die van een idee een bedrijf kunnen maken?
“Gedrevenheid is het belangrijkste. Mijn drive is vooral dat ik in staat moet zijn iets te bouwen dat effectiever is dan mensen verwachten. En soms is dat ook mijn valkuil. Door iets te presenteren als innovatie, zonder vooral te letten op welk probleem het oplost, krijg je ook geen opdracht. Bij de Accenture Innovation Awards werden we “met stip de grootste innovatie genoemd, maar hadden we de jury niet overtuigd met ons business model. Zonder een zuivere commerciële kijk, krijg je nooit duurzaam iets georganiseerd. Die commerciële kijk zul je jezelf eigen moeten maken, als die je niet is aangeboren..”
“Als je lang hebt geïnvesteerd in het ontwikkelen van een idee, dan kun je er op rekenen dat er kwaliteit in zit. Maar het vinden van een herkenbare toepassing blijft dan een noodzakelijke stap en is een andere discipline. Dat betekent vooral met mensen praten en heel kritisch zijn naar jezelf: als iemand de toepassing niet snapt, dan heb je het niet helder uitgelegd. Ik heb er zo’n 10 jaar over gedaan om 2 ideeën tot enig succes te brengen en dat had sneller gekund, zeker met wat ik nu weet over versimpelen.”
Heb jij een idee voor een onderneming? Wil jij zelf ondernemen of zoek jij een ondernemer om jouw onderzoek te vermarkten?
Kom langs tijdens onze kennismakingsbijeenkomst Meet UtrechtInc, waarbij je onder andere in gesprek kunt met ondernemers die nu bij UtrechtInc zitten over hoe zij de stap hebben gezet.
Al klaar voor de volgende stap? Je kan je tot en met 4 maart aanmelden voor de volgende editie van de Pressure Cooker.