fbpx
< Back

Hoe haak je investeerders aan voor je startup? 10 tips van de CEO en mede-oprichter van Leapfunder

Tienko Rasker studeerde aan de prestigieuze universiteiten Oxford en MIT en is sinds 4,5 jaar mede-oprichter en CEO van het grootste angel-investeerdersplatform van Europa, Leapfunder. Waarvoor hij zelf zo’n 80 Angel investeerders wist te vinden. In dit artikel geeft Tienko 10 tips om investeerders aan te haken.


Send me updates




1. Veel buitenlandse investeerders zijn fan van investeren in Nederland

Vooral Duitsers zijn fan van investeren in Nederland omdat ‘t hier meestal sneller gaat. Op Leapfunder zijn Duitse investeerders inmiddels de grootste groep investeerders in Nederlandse startups, alleen de Angel cluster rondom Amsterdam is nog groter. Daarnaast zien we steeds meer investeerders uit de Arabische wereld: €10K lijkt €100K daar. De internationale Angels zijn ook nog actief, dus het gaat niet alleen maar om geld, maar ze willen ook hun ervaring en netwerk delen. In Duitsland willen investeerders vaak graag helpen met de uitbreiding naar daar.

2. Een angel bouwt een consistent portfolio in de loop van de tijd, dus hij moet af en toe ‘ja’ zeggen

Naast het platform en de workshops voor ondernemers doen wij ook een angel academy, waarbij investeerders hetzelfde leren als de ondernemers, maar dan vanuit een andere positie. De financiële instrumenten blijven hetzelfde. Het grote verschil is dat de ondernemer gefocust moet zijn op 1 bedrijf en dat angels geleerd moet worden een portfolio te onderhouden van 5 tot 10 bedrijven. Dat is dan ook meteen een tip voor ondernemers: een angel moet een portfolio bijhouden, dus hij moet een aantal keer per jaar ‘ja’ zeggen. Als je ziet dat een angel al een tijdje niet geïnvesteerd heeft kan het juist zijn dat jouw kansen beter worden. Vaak heeft hij namelijk een doelstelling hoeveel hij er wil doen per jaar.

3. Volg het gebaande pad

Veel ondernemers zijn je voorgegaan en daardoor is te achterhalen wat hoogstwaarschijnlijk gaat werken en wat niet. Meestal is je product al heel innovatief: je financieringsstrategie mag daarom best heel standaard zijn. Wat tips:

  1. Toekomstige investeerders zien graag een onderneming met een conventionele kapitaalstructuur, want dat is overzichtelijk. Hou het zo standaard mogelijk
  2. Als je een financiering hebt opgehaald, wil je eigenlijk bij de volgende ronde kunnen berichten dat je een specifiek succes of milestone gehaald hebt. Probeer dus te zorgen dat je ronde groot genoeg is om een duidelijke ‘stap’ te zetten, denk aan: mvp, 1e betalende klant, nationale groei, 1e internationale klant, etc.;
  3. Kom veel in contact met investeerders en doe dit vooral informeel. Laat hierbij je track record & product zien, dus wat je hebt gedaan en wat je nu doet, maar vergeet natuurlijk niet je toekomstplannen te bespreken. Concrete resultaten nu, samen met een grote toekomstvisie, kunnen heel aantrekkelijk zijn;
  4. Waar het allemaal om draait: closen. Verzamel meer bieders om je onderhandelingspositie te verbeteren. Hou er rekening mee dat er altijd heel veel afvallen.

4. Hardware heeft veel geld nodig

Daar heb je kickstarter, indiegogo en subsidies voor. Bedenk dat hardware kapitaalintensief blijft en dat dit probleem dus niet opgelost is na de lancering van het prototype.

5. Hoe later je je aandelen verkoopt, hoe beter de prijs die je krijgt

Je moet altijd zo min mogelijk aandelen verkopen. Je hebt maar 100%. Je kan altijd beter producten verkopen. Het lijkt een open deur, maar als ondernemer is het handig dit voor jezelf te herhalen, zodat je financiering niet als doel gaat zien, maar als middel blijft benaderen. In het algemeen neemt de waarde van je bedrijf langzaam toe. Dus hoe later je je aandelen verkoopt hoe meer je er voor krijgt. Let wel, ben je te laat, loop je het gevaar dat de onderfinanciering veroorzaakt dat je langzaam bent gegaan, waardoor je mogelijk weer minder interessant bent.

6. Werk samen

Het is bijna altijd beter om 2 ondernemers te hebben in een startup. Dit zien investeerders vooral als bewijs van samenwerking. Het plaatje van de eenling op een zolderkamer klinkt romantisch, maar om een investering binnen te halen helpt het niet. Daarnaast is een angel op zoek naar een persoonlijke klik. Als ondernemer zoek je naar investeerders die een gemene deler hebben met jou, je co-founders en je bedrijf. Vaak m.b.t. de sector waarin je actief bent. Investeerders willen snappen waarin ze investeren, en jij wil graag dat ze kunnen meedenken. Ervaren angels kunnen heel waardevol zijn in het team, omdat zij een soort ouderrol op zich nemen t.o.v. de founders.

7. Accelerator programma’s kunnen helpen

Startups in dit soort programma’s maken in sneltreinvaart fouten, waardoor ze er daarna een stuk sterker uitzien. Vaak is een startup na een goed programma dan ook aantrekkelijker voor investeerders.

8. Een beginnende angel investeert vaak relatief gemakkelijk

Een tactische tip: na een paar investeringen doen angels vaak alleen nog vervolginvesteringen of houden ze een portfolio up to date, dus ligt de frequentie vele malen lager. Beginnende investeerders investeren vaak makkelijker omdat ze een portfolio willen opbouwen. Ze hebben soms echter wel de verwachting dat ze al snel rendement zullen zien, sneller dan realistisch is.

9. Onderhoud de relatie met de investeerder

Je gaat een relatie met iemand aan en je wil niet dat die persoon teleurgesteld is. Wat helpt daarbij? Hieronder wat gezonde tips:

  • neem alleen geld aan van mensen waarvan je weet dat ze het kunnen missen;
  • benoem de redenen waarom een angel niet in jou zou moeten investeren. Dit schept vertrouwen en laat zien dat je risico’s hebt afgetikt;
  • stel heldere principes voor jezelf op en houd je eraan. Wat voor partners zoeken we eigenlijk. Wat willen we bereiken, etc. Een voorbeeld is het “don’t be evil” waar Google ooit mee begonnen is;
  • net als in elke andere relatie is het belangrijk om eerlijk te zijn. Goed = goed en fout = fout. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

10. Je kan 100 angels spreken, maar als er 10 ‘nee’ zeggen, weet je eigenlijk al dat iets niet klopt. Probeer het probleem te vinden voor je volgende gesprek.

Behoefte aan coaching en begeleiding van ervaren ondernemers als Robbert?

Hoe ver ben jij al met het valideren van je onderzoek of bedrijf? Word sneller succesvol met onze bewezen trainingen en inhoudelijke programma’s over ondernemerschap.