Say hello to Solar Care, one of the exciting student startups participating in the Validation Program for Student Startups! Do you want to know more about our programs? Check them out here: https://t.co/gMsYBzjJH6 https://t.co/Vs89wI1LTS
Deze ondernemer zet alles op alles met zijn tweede bedrijf: Het verhaal van Axel Dekker (Packaly)
Hoe zeg je een goedlopend bedrijf vaarwel om je vervolgens te storten op een volgende onderneming? Axel Dekker, oprichter van TFGS (TheFixedGearShop), werkt samen met drie mede-oprichters bijna een jaar achter de schermen aan Packaly, dat het leven makkelijker gaat maken voor iedereen die zich te druk voelt voor een bezoekje aan wat voor winkel dan ook. Als wielrenner sportte hij op hoog niveau en ook als ondernemer zet Axel alles op alles. ‘Het moet in 1 keer goed.’
Als wielrenner fiets je op de beste fietsen en dan begin je zelf een fietsenwinkel?
“Op een gegeven moment ben ik fietsonderdelen voor fixed gear-bikes gaan verkopen via een eigen webshop en dat liep al snel goed. Wij kopen overal in om de beste producten te kunnen leveren. De laatste tijd begonnen we te merken dat we aan het einde van de markt zitten. Het is toch een niche, dus verkopen we het bedrijf en richten we ons op het volgende project.”
Eerst topsport en dan een goedlopend bedrijf. Gaat alles in jouw leven met zoveel energie?
“Je krijgt als ondernemer te maken met veel tegenslagen, maar je hebt ook alle touwtjes in handen en alle vrijheid om te bepalen en dan helpt die energie wel. Je werkt als ondernemer niet alleen op kantoor, maar thuis ga je ook verder. Het hele team staat er zo in. We zijn allemaal jong, dus wij voelen dat het nu onze tijd is en dat het nu moet gebeuren.”
“Dat gevoel moet je ook houden. Kijk bijvoorbeeld naar Instacart-oprichter Apoorva Mehta. Hij startte een social network voor advocaten, haalde ruim $1 miljoen op bij investeerders, maar stopte omdat het hem niet boeide wat advocaten doen en omdat hij erachter kwam dat advocaten niet sociaal zijn. Hij begon met Instacart omdat hij vond dat alles aan naar de supermarkt gaan verschrikkelijk was en dat toch echt anders moest kunnen. Na de laatste financieringsronde is dit bedrijf €6,5 miljard waard.”
“Voor ons geldt dat Packaly een groot project is en daarom zijn we sinds juli bezig, zodat we in Q2 van 2019 kunnen lanceren en zo snel mogelijk de wereld kunnen veroveren.”
Dat vraagt om een forse investering qua tijd en geld. Hoe zorg je ervoor dat het team op dezelfde lijn zit en dat je investeerders aanhaakt?
“Als CEO moet ik af en toe hard zijn, maar vooral het goede voorbeeld tonen. Dat betekent ook veel wandelingen naar het koffiezetapparaat voor collega’s. Daarnaast is de verdeling van taken in het team essentieel. Vlad is begonnen als stagiair bij TFGS, is daar nu mede-eigenaar en is bij Packaly verantwoordelijk voor de marketing. Adrik ken ik al jaren via het wielrennen. Hij draait de operations en samen met hem spreek ik met investeerders. Gelukkig hebben we een technische man die alle technische aspecten volledig op zich neemt, dat scheelt erg veel sparren.”
“We hebben bijvoorbeeld hardware nodig voor ons product en daardoor is financiering vooraf noodzakelijk. De angel-investeerders die wij nu spreken reageren gelukkig goed op onze ambitie. Verder merk ik dat we vooral eerlijk moeten zijn, je moet verwachtingen scheppen waar investeerders wat mee kunnen en dat geldt natuurlijk ook voor de belofte op een goede return. En dan niet te veel beloven, want daar prikken ze snel doorheen.”
Jullie lijken de voorbereiding goed op de rit te hebben. Wie spreek je als het toch even tegenzit?
“Ik heb een goed voorbeeld aan mijn vader. Hij runt een verzekeringskantoor en is een hele slimme vent. Als ik ergens mee zit, weet hij vaak al een oplossing. Daarnaast spreek ik nog af en toe met mijn vorige baas, het is altijd fijn om je visie te delen met mensen die er wat verder vanaf staan maar je wel kennen. We zaten toevallig ook tegelijkertijd in het oude postkantoor met de jongens van United Wardrobe (die nu enorm hard groeien). Ik en Thijs Verheul zijn goed bevriend, en een jonge ondernemersmindset als de zijne helpt enorm. Ik merk dat het helpt om te sparren, dus ik help dan ook af en toe andere ondernemers met hun ideetjes en problemen.”
Dan kom je op een moment bij UtrechtInc binnenlopen. Waarom hier?
“Ons vorige kantoor zit in een enorm studentikoze omgeving met vooral studenten om je heen. Bij UtrechtInc is dit heel anders en zijn de faciliteiten (meeting rooms, etc.) ook beter. Daarnaast kunnen we bij andere startups aankloppen om te sparren.”
Ook dezelfde ambitie als Axel?
Hoe ver ben jij al met het valideren van je onderzoek of bedrijf? Word sneller succesvol met onze bewezen trainingen en inhoudelijke programma’s over ondernemerschap.