Say hello to Solar Care, one of the exciting student startups participating in the Validation Program for Student Startups! Do you want to know more about our programs? Check them out here: https://t.co/gMsYBzjJH6 https://t.co/Vs89wI1LTS
De nieuwe manier voor het uitvoeren van een bypass. De vader de uitvinder, de zoon de ondernemer
Hoe breng je een medische ontwikkeling naar de markt, terwijl de uitvinder, die ook nog eens je vader is, liever niks met dit bedrijf te maken wil hebben? CEO en oprichter van AMT Medical Rutger Tulleken ontwikkelt inmiddels met een team van 12 een nieuwe, en veel minder ingrijpende, methode voor een hartbypass. 2019 is het jaar van de waarheid.
In een samenwerking met het Deutsches Herzzentrum in Berlijn, het UMC Utrecht, St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein krijgen dit jaar de eerste patiënten een bypass met de nieuwe methode. Het moet goed gaan. Gelukkig zit er heel veel ervaring aan boord en is het al een keer gedaan met de hersenen. Dat er via de Economic Board Utrecht, de gemeente Utrecht en de provincie een grote subsidie is binnengehaald geeft een enorme duw voor het project en daarmee ook vertrouwen.
De steun van het UMC Utrecht was essentieel voor de ontwikkeling
Als professor, hoogleraar en dokter in het UMC Utrecht ontwikkelde de vader van Rutger in de jaren 80 en 90, in samenwerking met de technische uitvinder Rik Mansvelt Beck, een bypass voor de hersenen. De heersende gedachte was dat dit helemaal niet kon, want je kan de hersenen niet stil zetten. En toch wisten zij, gesteund door het UMC Utrecht, een techniek te ontwikkelen. Wat resulteerde in patiënten van over de hele wereld.
Ook al kregen zij alle tijd en AIO’s om de methode te ontwikkelen, ging het steeds meer geld kosten, waardoor het project begin jaren 2000 stopgezet werd. Met een subsidie van de overheid, aangevuld door externe financiers, werd de methode in 2004 toch in productie genomen en was deze in 2007 wereldwijd beschikbaar. Waarbij het team binnen het UMC aanvullend onderzoek bleef doen.
Al lang was er het het idee: “als dit met de hersenen kan, kan het ook met het hart”. Een methode zonder het hart stil te leggen, zonder de bypass op de bloedvaten van het hart zelf te leggen, en zonder dat de borstkas open gemaakt moet worden. Waardoor er minder complicaties ontstaan en herstel niet een jaar, maar slechts enkele weken duurt.
En dan komt het idee voor AMT Medical
“We zijn in 2011/2012 begonnen om de methode toepasbaar te maken voor een bypass voor het hart en in 2015 hebben we AMT Medical opgericht. Het belangrijkste dat wij aanbieden is een bypass die werkt zonder hechting. Hierbij wordt eerst de omleiding aangelegd en dan pas worden de originele wegen doorgebrand. Tegenover de oude en gevaarlijke methode, waarbij eerst een gaatje werd gemaakt en dan de omleiding werd aangelegd.”
AMT Medical is hierbij de ontwikkelaar en patenthouder op de laserkatheter en het wasknijpertje die bij deze handeling gebruikt worden. Professor Tulleken (inmiddels 77 jaar oud) en Rik Mansvelt zijn inmiddels weer volledig betrokken.
Hoe ga je naar de markt en wat helpt daarbij?
“De hersentak loopt nog steeds, echter is een zeer kleine markt. Hierdoor is het zakelijk gezien ook geen interessante markt, maar de procedure is wel levensreddend.. Vandaar dat we in overleg met Utrecht Holdings en Jorg Kop (Managing Director UtrechtInc), bij UtrechtInc zijn gaan zitten. Het helpt natuurlijk dat het dichtbij het UMC Utrecht in de buurt is.”
“We hebben in 2015 de BV opgezet en zijn in 2017 echt actief begonnen. We werken nog steeds samen met het UMC, waardoor we een paar hele grote subsidies hebben gekregen. We hebben investeerders aan boord en we profiteren van het erg goede klimaat. Met het geld, naast subsidies eigen geld en financiering van Utrecht Holdings en een venture capitalist, hebben we de eerste mensen aangenomen en konden we echt van start. Zonder investering kom je in deze sector nergens. Daarnaast wilde Volkmar Falk, de beste hartchirurg in Berlijn, meedoen. Elke aandeelhouder kent die naam, dus we hoeven nooit meer te discussiëren over de technologie.”
Wat adviseer je andere artsen en onderzoekers die met een idee rondlopen?
“Het is gevaarlijk als een goede wetenschapper ondernemer wordt, dus zet er vooral een goede ondernemer naast. Deze ondernemer moet niet te commercieel zijn, maar ook niet te veel respect hebben voor de wetenschapper. Wetenschappers snappen vaak niks van ondernemen en vice versa. Ik wil alleen maar het belang van een goed team benadrukken.”
“Daarnaast zijn subsidies erg belangrijk. Het geld zorgt natuurlijk voor erkenning en aandacht, maar je wordt gedwongen je verhaal op papier te zetten en echt na te denken over wat je nou aan het doen bent.”
Heb jij een idee voor een onderneming? Wil jij zelf ondernemen of zoek jij een ondernemer om jouw onderzoek te vermarkten?
Kom langs tijdens onze kennismakingsbijeenkomst Meet UtrechtInc, waarbij je onder andere in gesprek kunt met ondernemers die nu bij UtrechtInc zitten over hoe zij de stap hebben gezet.
Al klaar voor de volgende stap? Je kan je tot en met 4 maart aanmelden voor de volgende editie van het Science Venture-programma.