fbpx
Terug

Van onderzoek naar startend bedrijf #1: Het verhaal van Lyla Coach

2 juli '18

Van onderzoek naar startend bedrijf #1:
Het verhaal van Lyla Coach

 

Fiemke Griffioen, CEO en oprichter van Lyla Coach, heeft bij de Universiteit van Utrecht wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gedragsverandering op het gebied van slaap via een app. De resultaten uit haar onderzoek bleken écht van waarde te zijn voor mensen met slaapproblemen. Dat was voor Fiemke reden genoeg om meer te doen met deze innovatieve vinding. Zij startte in 2017 een onderneming bij UtrechtInc. In de onderstaande blog en video vertelt ze haar inspirerende verhaal. 

 

Of ik twijfels had om een eigen onderneming te beginnen? Ja natuurlijk, twijfels zijn er altijd. Vooral de twijfel of ik mijn onderzoek tot een commercieel succes zou kunnen maken. Ik ben opgeleid als wetenschapper en had daarom geen kennis van het commerciële wereldje.

Voordat ik begon met Lyla Coach ben ik gepromoveerd bij de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van kunstmatige intelligentie en heb ik gewerkt bij de Universiteit Utrecht op het departement informatica. Als Postdoc deed ik hier onderzoek samen met Robbert Jan Beun. Wij hebben vijf jaar onderzoek gedaan naar gedragsverandering via een app op het gebied van slaap. Tijdens het onderzoek hebben wij daadwerkelijk een app ontwikkeld en met deze app hebben wij een klinische trial uitgevoerd. Toen bleek ons onderzoek erg succesvol te zijn. Mensen sliepen daadwerkelijk beter na het doorlopen van het zes weken programma! Met deze resultaten konden wij aantonen dat het idee werkte en daar wilden wij meer mee doen.

We besloten vervolgens een startup te beginnen omdat de app daadwerkelijk positieve invloed had op mensen met slaapproblemen. Voor mij had het beginnen van een startup ook een persoonlijke reden; mijn contract bij de Universiteit Utrecht liep af. Ik vond onderzoek doen heel leuk maar zag mijzelf geen carrière in de wetenschap hebben. Deze twee redenen waren voor mij genoeg om mijn twijfels aan de kant te zetten en voor een eigen bedrijf te gaan.

De twijfels werden nog minder tijdens het doorlopen van het Science Venture programma van UtrechtInc. Dit programma kon ik volgen terwijl ik nog gedeeltelijk in dienst was van de Universiteit. Omdat ik als wetenschapper niet veel wist over ondernemen kon ik nog veel leren over de praktische zaken van het starten van een onderneming maar ook over mijzelf. Ik ben nooit een typische wetenschapper geweest en ik heb tijdens dit programma ontdekt dat ondernemen mij goed ligt en ik daar erg enthousiast van word. Ook is het leuk dat je het programma doorloopt met andere (wetenschappelijke) startups.  Hierdoor kun je ervaringen met elkaar uitwisselen en daar weer van leren. Eigenlijk is het te veel om op te noemen wat ik geleerd heb bij UtrechtInc over ondernemen.

 

 

Het eerste product dat wij daadwerkelijk maakten was de Lyla sleep coach. Door deze e-coaching app leer je in zes weken beter te slapen. Met Lyla coach vertalen wij kennis vanuit de wetenschap en zetten deze om in interactieve E-coaching applicaties. Want ja, wij komen uit de wetenschap en daar blijft ons hart een beetje liggen. Wij hopen door de kennis vanuit de wetenschap heel veel mensen een beter leven te kunnen geven.

Toch zal je altijd tegen uitdagingen en problemen aanlopen in ondernemersland. Bij ons duurde het bijvoorbeeld een stuk langer dan wij dachten voordat we een licentiedeal konden afsluiten met de Universiteit. Die licentiedeal was nodig omdat wij producten meenamen uit een onderzoek en die krijg je niet gratis mee. Het duurde vrij lang voordat een goede overeenkomst rond was. Ik ben er toen achter gekomen dat ik vrij goed ben in het onderhandelen.

Toen de licentiedeal er eindelijk doorheen was hebben wij een champagnefles opengetrokken. Succes moet je namelijk vieren. Wij hopen de volgende champagnefles open te trekken als we de eerste grote klanten binnen hebben. We beginnen nu net met de app te lanceren voor de consumenten, maar willen ook onze app aan grote bedrijven aanbieden. Op lange termijn willen wij ook internationaal doorbreken, dit kan omdat de app goed schaalbaar is. Ook willen we nog apps maken op andere gebieden zoals: stress, burnouts, angsten maar ook bijvoorbeeld beter bewegen, stoppen met roken, geld of milieu.

Op dit moment zitten we in het Build-progamma van UtrechtInc. Dit houdt in dat we een kantoor hebben bij UtrechtInc. Tevens kan ik om hulp vragen bij de maandelijkse inc.onsult dagen. Hier maak ik elke maand goed gebruik van, er komen dan namelijk adviseurs richting UtrechtInc waar jij je vragen aan kan stellen. Vooral bij kleine juridische zaken waar ik zelf niet genoeg van afweet is het fijn dat je deze kunt stellen aan bijvoorbeeld een jurist. Ook kan je binnenlopen bij medewerkers van UtrechtInc om even met ze te sparren en nieuwe ideeën op te doen.

Ik ben heel blij dat ik begonnen ben met ondernemen en Lyla Coach. Het is ontzettend afwisselend werk. Als directeur (CEO) doe je bijna alles. Het is erg leuk om iets op te bouwen waar je daadwerkelijk mensen mee kunt helpen. Daarnaast is de flexibiliteit als ondernemer erg fijn. Je kan je eigen dag- en weekindeling maken waardoor je soms ook overdag voor je familie kunt kiezen. Als persoon ben ik ook erg flexibel en kan ik goed tegen verandering. Dit zijn wel belangrijke eigenschappen als ondernemer. Ik ben trots op het feit dat ik deze stap heb durven nemen want dit is zeker niet de gebruikelijke weg als onderzoeker.

Ben je benieuwd wat Utrechtinc voor jou kan betekenen?
Kom dan naar de Open Sessie: Ondernemen in een Incubator.
Klik hier voor meer informatie over het Science Venture programma.