fbpx
Terug

Van onderzoek naar startend bedrijf #5: Het verhaal van Core Life Analytics

28 augustus '18

Van onderzoek naar startend bedrijf #5:
Het verhaal van Core Life Analytics

 

Wienand Omta studeerde aan de Universiteit Utrecht informatiekunde, informatica en bioinformatica. Samen met zijn huidige compagnon, David Egan, werkte hij in het lab van het UMC Utrecht aan een missie: het voor biologen makkelijker maken om eigen data te analyseren. De technologie die de onderzoekers hiervoor ontwikkelden was slim, innovatief en bood veel potentie voor een commerciële startup. Zodoende werd Core Life Analytics in 2016 opgericht bij UtrechtIncOntdek in de onderstaande blog en video hoe Wienand met zijn onderzoek een bedrijf is gestart

Als promovendus was ik werkzaam in het lab van het UMC Utrecht bij mijn huidige compagnon David Egan. Samen waren we bezig met de ontwikkeling van een softwarepakket waarmee biologen makkelijker zelf data kunnen analyseren in plaats van dit uit te besteden aan een andere partij. Mede doordat valorisatie als speerpunt erg wordt gestimuleerd binnen het UMCU, zagen wij een kans om het softwarepakket te commercialiseren. Zo begon ons avontuur met Core Life Analytics, een bedrijf dat zich richt op life sciences research en dan vooral op automatische microscopieën en high content screening. Dat is een techniek waarbij automatisch microscopische plaatjes worden gemaakt van een reagens, bijvoorbeeld van cellen. Vervolgens wordt er een analyse gedaan op die plaatjes en wordt er numerieke data van gecreëerd. Die numerieke data beschrijft als het ware de plaatjes en onze software kan daarmee aan de slag. Het programma kan bijvoorbeeld analyseren en weergeven welke activiteiten of processen er in het reagens plaatsvinden. Het is heel erg gaaf om een product, dat je zelf hebt ontwikkeld in een research lab, uiteindelijk beschikbaar te maken voor veel mensen. Het allerleukste van het beginnen van een onderneming is dat je je eigen product ziet groeien.

Ondernemerscommunity
Onze missie is dat biologen uiteindelijk hun eigen data kunnen analyseren in plaats van dat zij externen moeten inhuren. Voor ons was het een vrij logische keuze om bij UtrechtInc verder aan het bedrijf te werken. UtrechtInc heeft als incubator een goede naam en is vanuit het UMCU en de Universiteit Utrecht ook geen onbekende organisatie. Daarnaast zijn ze gevestigd op de Uithof, lekker dichtbij de kennisinstellingen. Wij hebben het Science Venture programma doorlopen. Ik was hierbij niet heel actief betrokken omdat ik druk was met mijn onderzoek op dat moment, maar mijn compagnon heeft het programma actief en succesvol doorlopen. Wel heb ik met veel mentoren gepraat uit het netwerk van de incubator, en daar veel adviezen uit mee kunnen nemen!

Het meest leerzame bij UtrechtInc is dat je een community (ik heb eigenlijk een hekel aan het woord) hebt waar iedereen in hetzelfde schuitje zit. Veel bedrijven en startups hebben vergelijkbare problemen en daar wordt open met elkaar over gesproken. De problematiek wordt nader bekeken en er worden zelfs sessies gehouden om ervaringen en adviezen te delen en te discussiëren. Dat is denk ik één van de kernkwaliteiten van UtrechtInc. Je ontmoet mensen die hier al langer zitten en meer ervaring hebben. Deze mensen zie je ook weer vertrekken op een gegeven moment.  Zij groeien door en je ziet dat ze bijvoorbeeld ergens anders een groter kantoor nemen, de volgende stap proberen te maken, een grote investering hebben gekregen of op het journaal komen, dat zijn leuke dingen. UtrechtInc is een goede plek om te starten en door te groeien.

Pieken en dalen
Je hebt altijd dalen en periodes dat het wat beter gaat. Dit heb je ook ten aanzien van het bedrijf. Soms twijfel je aan jezelf, ik in ieder geval wel. Uiteindelijk kom je daar weer bovenop en voel je je sterker over de beslissingen die je in het verleden hebt genomen. Dan kun je weer de goede weg in slaan. Eigenschappen die je voornamelijk nodig hebt als ondernemer zijn dat je zelfverzekerd moet zijn, vertrouwen moet hebben in je idee en een behoorlijke portie doorzettingsvermogen zodat je, als het even wat minder gaat, je schouders eronder kunt zetten en aan het werk kunt blijven.

Ondernemer vs. onderzoeker
Mijn promotieonderzoek is formeel nog niet afgerond, daar ben ik nog hard mee bezig. Daarnaast moet je zorgen dat het bedrijf draaiende blijft. Dit betekent heel veel uren, dat kan soms lastig zijn. Ik denk dat ik 80 tot 90% van mijn tijd met het bedrijf bezig ben en daarnaast 10% research. Er is wel overlap met de werkzaamheden die ik in het verleden in het lab deed en werkzaamheden die ik vandaag de dag voor het bedrijf doe. Ik vind het fantastisch werk en ik heb er veel plezier in. Negen van de tien keer ga ik met plezier aan de slag. Nog niet zo lang geleden hebben we een top 5 farmaceut als klant kunnen laten tekenen. En dat was een fantastisch gevoel. Daarnaast heeft ook één van onze eerste klanten voor drie jaar bijgetekend dat betekent dat er inmiddels veel vertrouwen is in ons bedrijf. Dat geeft een heel goed gevoel.

Ben je benieuwd wat UtrechtInc voor jou kan betekenen?
Kom dan naar de Open Sessie: Marktpotentie van jouw onderzoek.
Klik hier voor meer informatie over het Science Venture programma.