fbpx
Terug

Van onderzoek naar startend bedrijf #3: Het verhaal van Prolira

31 juli '18

Van onderzoek naar startend bedrijf #3:
Het verhaal van Prolira

 

Annemarie Willems is altijd betrokken geweest bij de realisatie van innovatieve medische hulpmiddelen. Samen met Rutger van Merkerk vormt zij sinds 2015 het management team van Prolira. Deze startup biedt en slimme scan om delirium bij ziekenhuispatiënten te detecteren. De twee founders ontmoetten elkaar via Pontes Medical en het UMC Utrecht, waar ook hun product in onderzoek was. “Ik heb altijd gezegd dat ik een keer een product van A tot Z zelf naar de markt wilde brengen” Ontdek hoe Annemarie dit avontuurlijke proces heeft ervaren in de onderstaande blog en video.

Mijn passie en werkervaring liggen bij het ontwikkelen van nieuwe medische hulpmiddelen, deze realiseren en vervolgens naar de markt brengen. In 2008 richtte ik een eigen bedrijf op genaamd Mount Medical. Met deze onderneming gaf ik advies aan organisaties die innovatieve medische hulpmiddelen ontwikkelden en naar de markt wilden brengen. In die tijd ben ik in contact gekomen met Pontes Medical. Dit is een samenwerkingsverband voor productinnovaties in de zorg tussen het UMC Utrecht, VUmc en het AMC. Ik werd projectleider bij Pontes in het AMC en op die manier leerde ik het team van Pontes in het UMCU ook beter kennen, waaronder mijn Prolira co-founder Rutger van Merkerk.

Productontwikkeling van A tot Z
Ik heb altijd gezegd dat ik een keer een product van A tot Z zelf naar de markt wilde brengen, in plaats van mij te concentreren op kleine stukjes van dit proces. Rutger heeft deze uitspraak toen goed in zijn oren geknoopt. Hij vond in een onderzoek een product dat hij zelf graag naar de markt wilde brengen en is toen het ScienceInc (nu Science Venture) programma bij UtrechtInc gaan volgen. Hier kreeg hij snel door dat je een bedrijf niet in je eentje op kan richten en dat je iemand nodig hebt met complementaire capaciteiten als co-founder. Hij besloot om mij te benaderen. Ik ben met hem mee gaan kijken en werd steeds enthousiaster over het product. We hebben toen afgesproken om beide één of twee dagen per week aan onze prille onderneming te werken. Ik kwam vrij onvoorbereid meedraaien in het ScienceInc programma. Toch vind ik het programma een goede basis voor onderzoekers die overwegen een eigen bedrijf te starten. Ze realiseren dan pas wat het inhoudt. Ik vond het zelf geweldig dat we door UtrechtInc positief gestimuleerd werden! We hebben in die periode een grote subsidieaanvraag geschreven. Dit gaf mij de kans om te kijken waar we stonden en waar we heen wilden. Nadat de aanvraag eenmaal ingeleverd was, was ik verkocht en hebben we besloten verder te gaan onderhandelen met het UMC Utrecht over de rechten op de technologie en onderzoeksresultaten. Zodra dat rond was hebben we het bedrijf Prolira BV opgericht.

 

 

Slimme scan voor delirium
Met Prolira maken we een nieuw medisch apparaat dat is geënt op onderzoek van het UMC Utrecht. Dit apparaat hebben we de DeltaScan genoemd. De DeltaScan kan in een minuut meten of een patiënt delirium heeft of niet. Dit doen we door via een EEG hersenactiviteit op te nemen aan het bed van de patiënt. In die opname herkent ons algoritme dan veel of weinig delirium kenmerk. Delirium is een complicatie die vooral veel bij ouderen voorkomt tijdens een ziekenhuisopname. Delirium leidt tot een langere ligduur in het ziekenhuis, hogere kans op sterfte en een hogere kans op dementie. Daarbij worden de kosten ook hoger. Het is daarom erg belangrijk om delirium vroegtijdig op te sporen en dat lukte voorheen niet goed.

Ondernemerscommunity
Wij zitten nu al aardig lang bij UtrechtInc. Het is een mooie onderneming op een superhandige locatie. Het is heel goed dat het H.R. Kruytgebouw aan de Padualaan zo dicht tegen de universiteit aan ligt. Hierdoor wordt het steeds laagdrempeliger voor wetenschappers om ondernemen te overwegen. Ik denk dat een eigen bedrijf starten heel waardevol kan zijn voor de samenleving. Het is belangrijk dat wij proberen te valoriseren zodat onderzoeksresultaten echt hun weg naar de maatschappij vinden.Daarnaast zit UtrechtInc dicht bij het UMC Utrecht waar wij nog vaak heen moeten omdat wij hiermee een nauwe samenwerking hebben. Qua ondersteuning zijn er vaak leuke workshops of spreekuren met experts. Naarmate je langer bij UtrechtInc zit en verder komt als bedrijf merk je dat je steeds minder ondersteuning nodig hebt. Toch blijft het een stimulerende omgeving waar je met iedereen die er rondloopt een raakvlak hebt. Iedereen is namelijk met hetzelfde bezig. Wij zijn uiteindelijk allemaal aan een innovatief bedrijf aan het bouwen, maar wel met hele andere producten of ideeën. Je zit zelden in een omgeving waar dat zo is.

‘’When a plan comes together’’
Bij een startup moet je zowel een specialist zijn als een generalist. Ik denk dat dat wel de grootste uitdaging is. Je moet continu kunnen schakelen tussen de grote lijnen maar ook de kleine details moeten kloppen. Dus het schakelen tussen wat er vandaag moet gebeuren, de blik op de toekomst houden en de grote lijnen uitzetten. Toch word ik elke dag blij wakker als ondernemer. Natuurlijk ga je soms wel met de nodige zorgen naar bed. Als je maar weer gezond opstaat. Ondernemen is gewoon maar door blijven gaan, niet opgeven en dan komt uiteindelijk alles wel goed. Wij hebben net te horen gekregen dat we een grote Europese subsidie gaan krijgen voor ons project en dat geeft natuurlijk een enorme boost. Eigenlijk verloopt alles tot nu toe volgens het originele plan en zijn we goed bezig! Een heel tof moment vond ik het acht uur journaal waarin werd aangekondigd dat de DeltaScan, een Nederlandse uitvinding, in gebruik werd genomen in het UMC Utrecht. Dat vond ik wel een super kicken moment!

Ben je benieuwd wat Utrechtinc voor jou kan betekenen?
Kom dan naar de Open Sessie: Marktpotentie van jouw Onderzoek.
Klik hier voor meer informatie over het Science Venture programma.